Team

Team

De partners van ETG hebben jarenlange ervaring met de ontwikkeling van nieuwe bedrijven en uitvoering van projecten op het gebied van duurzame energie. Vanuit hun eigen verantwoordelijkheid werken zij samen aan gemeenschappelijke doelen en opdrachten die de overgang naar een duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening bevorderen.


Guus Jansen is afgestudeerd en gepromoveerd in de natuurkunde aan de TU-Delft (beide cum laude). Aansluitend op zijn studie was hij post-doc bij IBM in New York, waar hij werkte aan de theorie van Coulomb interacties in elektronenbundels met toepassing in de elektronenlithografie. Na zijn promotie was hij onderzoeker bij het Shell Research Center Amsterdam waar hij ondermeer werkte aan de modellering van turbulente twee-fasen stroming en het ontwerp van cat-crackers.

In 1992 stapte hij over naar Monitor Company, waar hij als strategie consultant werkte voor diverse multinationale bedrijven met een focus op de telecomindustrie. In 1996 trad hij toe tot de directie van Telfort. Als directeur Marketing & Business Development was hij ondermeer verantwoordelijk voor de productontwikkeling & management van alle spraak, data en carrier services producten waarmee een omzet werd gerealiseerd van ca. € 250 miljoen in 1999.

In 2000 richtte hij Caneval Ventures op voor het beheer van zijn ontwikkelings- en investeringsactiviteiten. UniXS Solutions was daarin de eerste start-up met ABN AMRO als hoofdinvesteerder en IBM als leverancier van een nieuw ICT platform waarmee web-geïntegreerde mobiele data diensten voor de financiële en medische sector werden ontwikkeld en geleverd. De UniXS bedrijfsactiviteiten werden in 2003 door Pink Roccade overgenomen. In de periode daarna volgden enkele kleinere start-ups en interim management activiteiten in de ICT sector. Ook ontwikkelde hij een software platform voor de kwantitatieve handel in aandelen in eigen beheer.

Vanaf 2007 ondersteunde en begeleide hij vanuit Caneval Ventures diverse nieuwe bedrijven in de duurzame energie, waaronder Darwind (Offshore wind turbines), GBT (wind turbine bladen) en BioResource (biomassa levering), HEZEPP (SOFC GT hybride) en Helianthos (TF Zon PV). In 2011 startte hij de ontwikkeling van een energietransitie ‘decision support system’ waarmee energietransitie scenario’s kunnen worden doorgerekend en dat als gereedschapskist dient voor de in 2013 opgerichte Energy Transition Group.

In 2016 was hij mede-oprichter van Stichting Kennemer Energie (SKE) en in 2017 van Coöperatie Kennemer Energie (omgedoopt tot Kennemer Kracht ) voor het opschalen en versnellen van collectief en particulier gefinancierde duurzame energieprojecten (zon en wind) in Kennemerland.


Hendrik-Jan Bekedam voltooide zijn studie Bedrijfskunde in 1984 aan de Interfaculteit in Delft. Direct na zijn studie heeft hij 4 jaar een internationale commerciële functie gehad bij AT&T en Philips Telecommunications, waar hij verantwoordelijk was voor de verkoop van turnkey telecommunicatie netwerken aan PTT’s in Afrika en Latijns-Amerika. Vervolgens heeft hij bij Amdahl mainframe systemen verkocht aan de top 100 van Nederlandse bedrijven. Vanaf 1993 heeft hij een business development afdeling geleid bij RAM Mobile Data, destijds de eerste concurrent voor KPN op het gebied van mobiele datacommunicatie. Met zijn afdeling heeft hij nadrukkelijk een bijdrage geleverd aan de marktintroductie van draadloze toepassingen voor servicemonteurs, mobiel pinnen en telemetrie (op afstand uitlezen en aansturen van meters en apparatuur). Als commercieel manager was hij vanaf 1998 bij Enercom, -een energie coöperatie van 16 energiebedrijven-, verantwoordelijk voor de introductie van nieuwe producten en energiediensten en voor de verkoop van energie aan bedrijven met meerdere vestigingen in Nederland.

Nadat Enercom in 2000 ontbonden werd als coöperatie, heeft hij als interim manager bij Hanson Interim management gewerkt aan de reorganisatie en inrichting van de commerciële en administratieve processen bij ondermeer Voice Data Bridge, Solectron, ModusLink en Achmea ZilverenKruis.

Sinds 2009 houdt hij zich bezig met duurzame energieopwekking en energiebesparing en in energietransitie vraagstukken in brede zin. In zijn woonplaats Haarzuilens is hij betrokken bij de energiecoöperatie Haarse Zon en bij de voorbereidingen van een nieuw zonnepark van circa 40 hectare. 


Martijn Schootstra werkt sinds 2007 in de zonne-energiesector. Aanvankelijk in Nederland met netgekoppelde PV-systemen en meer recent met off-grid solar. Hij is technisch adviseur voor FRES.nl voor de engineering en inkoop van solar home systemen, accu’s en minigrids in Mali, Burkina Faso, Guinee-Bissau en Oeganda.

Voor PUM heeft hij diverse missies over zonne-energie uitgevoerd in Colombia, Indonesië en Tanzania en geeft hij online trainingen. Samen met zijn zakenpartner Frits Verhoef richtte hij Energieker.nl op, een leverancier van zonnesystemen. Hij was bestuurslid van Holland Solar en voerde inspecties uit voor het keurmerk ‘Zonnekeur’.

Martijn is afgestudeerd in Werktuigbouwkunde aan de TU-Delft, Nederland, en bekleedde diverse technische managementfuncties tijdens een 12-jarige internationale carrière bij Unilever. Hij was onder meer projectmanager voor de bouw van een nieuwe cosmeticafabriek in Frankrijk en productieleider in het Verenigd Koninkrijk. Daarna werkte hij als interim manager en consultant met de focus op kostenreductie & procesoptimalisatie in productiebedrijven.


Martijn Nitzsche studeerde Mijnbouwkunde aan de TU Delft, presenteerde en publiceerde zijn afstudeeronderzoek op het Snellius 2 Symposium in Jakarta in 1987 en werkte aansluitend 3 jaar als organisatieadviseur voor realisatie van complexe projecten binnen de Rijksoverheid. Vervolgens zette Nitzsche de 1992 de Talentendatabank BV op: het eerste bedrijf dat vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt m.b.v. kunstmatige netwerken op elkaar afstemde. Partners in dit bedrijf waren, naast private investeerders De Telegraaf NV en de United Services Group (USG).

In 2002 startte Nitzsche het bedrijf AAWS BV dat gericht is op waterzuivering en wateropslag en zuidelijke landen.  Daartoe werd de zg. WaterPyramid ontwikkeld waarvoor in 2006 van de Wereldbank de prijs voor kleinschalige duurzame water innovatie werd ontvangen. Aan deze competitie deden honderden internationale bedrijven deel.

Vanaf 2007 werden vele innovatieve water en sanitatie projecten werden uitgevoerd zowel in Afrika, als India en ZO-Azië met partners zowel uit binnen als buitenland.

Water is niet alleen essentieel als bron voor al het leven op aarde, maar het heeft ook de unieke eigenschap thermische energie enorm goed ‘vast’ te kunnen houden. Daarom ontwikkelde Nitzsche de EnergyWaterWall (EWW). Dit is een energiebatterij waarmee in water grootschalig thermische energie wordt opgeslagen.  Energie die tot nu toe vaak verloren ging maar die nu, opnieuw kan worden ingezet waardoor organisaties vaak tientallen procenten op hun energieverbruik kunnen sparen.

Nitzsche is sinds 2022 verbonden aan ETG als partner energiesystemen.